H τρέλα των αγροκαυσίμων

(NO TO THE AGROFUELS CRAZE)

Τον Ιούλιο του 2007 εκδόθηκε από το GRAIN ( www.grain.org) ένα τεύχος του Seedling που εστιάζει στα βιοκαύσιμα, ή καλύτερα αγροκαύσιμα, μιας και το πρόθεμα «βιο» είναι παραπλανητικό στην περιγραφή μιας διαδικασίας που προκαλεί τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ζημιές.

Με βάση τη σχετική έρευνα του περιοδικού σε διάφορα μέρη του κόσμου (Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική) παρατηρείται μια νέα εκδοχή των παλιών αποικιοκρατικών φυτειών σχεδιασμένη να λειτουργεί υπό τους κανόνες του σύγχρονου, νεοφιλελεύθερα παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Γίνεται φανερό ότι παραδοσιακά αγροτικά συστήματα, τοπικές κοινωνίες και η βιοποικιλότητα που τις στηρίζει, παραδίδονται στις αυξημένες ανάγκες του ανεπτυγμένου κόσμου.

Σημειώνεται επίσης ότι τα αγροκαύσιμα είναι ένας νέος τρόπος για τις μεγάλες εταιρίες, τους κερδοσκόπους και τους τσιφλικάδες να βγάλουν περισσότερα χρήματα και να ισχυροποιήσουν τον έλεγχο τους πάνω στη γη (και όχι μόνο). Η τρέλα αυτή προκαλείται και ενισχύεται κυρίως από πολυεθνικές επιχειρήσεις καθώς και από τους πολιτικούς συμμάχους τους.

Τέλος, είναι επικίνδυνο να απατώμαστε ότι τα αγροκαύσιμα μπορούν να έχουν σημαντικά θετική συμβολή στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Πιο πιθανό είναι να έχουμε θετική επίδραση αμφισβητώντας το παγκοσμιοποιημένο σύστημα διατροφής, όπως αυτό οργανώνεται σήμερα από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με την αυξημένη χρήση χημικών σκευασμάτων στην παραγωγή τροφής, την αποψίλωση δασών για αγροκαλλιέργεια/υλοτόμηση και τις τεράστιες ανάγκες σε καύσιμα που καταναλώνει στις μεταφορές των αγαθών.

http://www. grain.org/ nfg/?id=502