ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ MONSANTO και SYNGENTA SEEDS

1. Η MONSANTO προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική οργή στη Γαλλία

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το Reuters δημοσίευσε την καταγγελία της βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto ότι καταστράφηκε από αγνώστους σοδειά με γ.τ. καλαμπόκι στο Valdivienne της Κεντρικής Γαλλίας. Η Monsanto δήλωσε ότι "η αναίσθητη αυτή πράξη βίας ποινικοποιεί τη γαλλική βιοτεχνολογική έρευνα και δεν έχει επιστημονική βάση."
[ http://www.reuters.com/article/companyNewsAndPR/idUSL1944836620071019] Έχει
εν μέρει δίκιο: Τέτοια κοινωνική δράση, όλο και πιο συχνά τελευταία, μετά από μια ύφεση για πέντε περίπου χρόνια σε αυτές τις ενέργειες λόγω τεραστίων ποσών που δαπανήθηκαν από τις βιοτεχνολογικές για προπαγάνδα και χρηματισμό δικαστηρίων για τη φυλάκιση και την καταδίκη αγωνιστών, πράγματι απονομιμοποιεί κοινωνικά τέτοιου είδους έρευνες.

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μετά από τρομερή πίεση αγροτών και ακτιβιστών (οι επίσημες πηγές θέλουν το 80% των αγροτών να εναντιώνεται στις γ.τ.καλλιέργειες), η Γαλλία δηλώνει ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου MON810 του βιοτεχνολογικού κολοσσού της Monsato, όπως ανακοινώθηκε στον πρόεδρο της επιτροπής της ΕΕ.
[http://www.altercampagne.net/] Ίσως πρόκειται για προσωρινή απαγόρευση καθώς ετοιμάζεται ο νόμος για τις τοξικολογικές εξετάσεις προϊόντων γενετικής μηχανικής. Ίσως όμως και όχι, καθώς η δράση εντείνεται εναντίον των δολοφονικών βιοτεχνολογικών εταιρειών και των σοδειών τους.

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Δύο μέρες μετά, ο Οργανισμός της Βιοτεχνολογικής Βιομηχανίας (ΒΙΟ) δήλωσε μέσω του προέδρου του Jim Greenwood ιδιαίτερα απογοητευμένος που ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σταματά τις γ.τ. καλλιέργειες για εμπορική χρήση στη Γαλλία, καθώς αυτό "περιορίζει την ελευθερία επιλογής των Γάλλων αγροτών και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ό,τι ταιριάζει καλύτερα στις επιχειρήσεις τους". Ο Οργανισμός προτείνει τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει τίποτε επικίνδυνο στις γ.τ. καλλιέργειες.
[http://www.bio.org/news/newsitem.asp?id=2007_1026_01 ]

2. Σεκιουριτάδες της SYNGENTA εκτελούν τον 32χρονο αγωνιστή του κινήματος των ακτημόνων αγροτών Βαλμίρ Μότα στη Βραζιλία

21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Δύο άτομα, ένας φρουρός κι ένας γνωστός αγωνιστής στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΚΤΗΜΟΝΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ (MST) και τo αγροτικό κίνημα VIA CAMPESINA, σκοτώθηκαν από επίθεση πενήντα ένοπλων ιδιωτικών φρουρών σε χωράφι με γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που ανήκε στην ελβετικών συμφερόντων βιοτεχνολογική εταιρεία Syngenta Seeds (τη μεγαλύτερη αγροχημική στον κόσμο) που είχαν καταλάβει πάνω από διακόσιοι ακτήμονες αγρότες και αλληλέγγυοι. Η κατάληψη εντασσόταν σε μια σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην εκμετάλλευση της γης και τη χρήση γ.τ. από τις μεγάλες εταιρείες ολόκληρη την εβδομάδα εκείνη στη νότια πολιτεία της Παράνα στη Βραζιλία. Τραυματίστηκαν έξι από τους αγωνιστές και τρεις φρουροί κατά τη διάρκεια των συμπλοκών που ακολούθησαν τη βίαιη
εισβολή των φρουρών στο χωράφι. Η αποστολή ενόπλων μισθοφόρων των εταιρειών είναι συνηθισμένη πρακτική στη Βραζιλία για την αποτροπή κινητοποιήσεων και καταλήψεων γης, το συγκεκριμένο χωράφι μάλιστα καταλαμβανόταν από αγρότες για δεύτερη φορά.
[ http://www.viacampesina.org/main_en/index.php?option=com_content&task=view&id=450&Itemid=1]

(by Lia)