Τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών


Η έρευνα για την επικινδυνότητα των γ.τ.ο είναι πανάκριβη, χρονοβόρα και εξειδικευμένη. Συνήθως οι πολυεθνικές εταιρείες που αναπτύσσουν ένα προιόν καταθέτουν ταυτόχρονα και μια έρευνα επικινδυνότητας την οποία καταθέτουν σε οργανισμούς ελέγχου όπως το FDA-ΗΠΑ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία ανεξάρτητων ερευνών από ολόκληρο τον κόσμο που δείχνουν την επικινδυνότητα, το ρίσκο και την μη-απαραίτητη ύπαρξη των γ.τ. οργανισμών. Οι λόγοι για να μην δημοσιοποιούνται είναι πολλοί και ο πιο βασικός είναι ο κλονισμός μιας βιοτεχνολογικής βιομηχανίας δισεκατομμυρίων που έχει επενδύσει πολλά… Ακολουθούν μόνο κάποιες από τις έρευνες:

Το καημένο το ποντικάκι…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΥΨΗΛΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ

Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης βρέθηκε να παρουσιάζουν απόγονοι θηλυκών ποντικών-πειραματόζωων τρεφόμενα με γ.τ. σόγια, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 56% απογόνων ποντικών που διατρέφονταν αποκλειστικά με γ.τ σόγια ήταν νεκρά μέσα σε 3 βδομάδες, σε αντίθεση με αντίστοιχα πειραματόζωα που τρεφόταν με συμβατική ή καθόλου σόγια και παρουσίασαν θνησιμότητα 9% και 6,8% αντίστοιχα. Επίσης, το 36% το απογόνων ποντικιών τρεφόμενα με γ.τ. που επιβιώσαν παρουσίασαν εξαιρετικά αδύναμη ανάπτυξη και βάρος κάτι που γλαφυρότατα αποτυπώνεται στη φωτογραφία όπου συγκρίνεται με απόγονο πειραματόζωων που δεν διατρεφόταν με γ.τ. σόγια. (Πλήρες άρθρο στη διεύθυνση: http://www.regnum.ru/english/526651.html)

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το συκώτι, του κυριότερου οργάνου αποτοξίνωσης του σώματος, πειραματόζωων τρεφόμενων με γ.τ. σόγια ανέπτυξε κυτταρικές ανωμαλίες και δυσμορφίες του κυτταρικά πυρήνα (1). Αυτό υποδηλώνει αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα, προφανώς λόγω βλάβης του οργάνου. Άλλα πειράματα έδειξαν ότι τα πειραματόζωα παρουσίασαν αλλαγές στον πάγκρεας και ραγδαία πτώση στην παραγωγή ενός βασικού ενζύμου (α-αμυλάση) που ρυθμίζει την χώνεψη (2). Η γ.τ. σόγια περιέχει διπλάσια Λεκτίνη, που θεωρείται ότι μπλοκάρει την αφομοίωση θρεπτικών συστατικών (3) και περιέχει 12-14% λιγότερες ισο-φλαβόνες που θεωρούνται αντικαρκινικά συστατικά (4).

Ασταθής τεχνολογία..

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους γ.τ.ο. είναι ο ασταθής χαρακτήρας των νέο-εισαχθέντων γονιδίων σε άλλους οργανισμούς. Το 2003 ένα Γαλλικό εργαστήριο ανέλυσε τα εισαχθέντα γονίδια σε 5 γ.τ. ποικιλίες φυτών (5). Σε κάθε περίπτωση η γενετική αλληλουχία (η σειρά των γονιδίων στο DNA που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του είδους) ήταν διαφορετική από αυτή που περιέγραφαν οι βιοτεχνολογικές εταιρείες παραγωγής τους. Βελγικά εργαστήρια επιβεβαίωσαν την παραπάνω διαπίστωση ενώ σε κάποιες ποικιλίες βρέθηκαν να βρίσκονται σε άλλη θέση της γενετικής αλληλουχίας (6). Είχαν κάνει όλες οι εταιρείες λάθος..; Το πιο πιθανό είναι ότι τα εισαχθέντα γονίδια είναι ασταθή και μετακινούνται σε διαφορετικές θέσεις της αλληλουχίας. Σημαίνει επίσης ότι μπορούν να παράγουν απρόβλεπτα πρωτείνες με συνέπειες στη διατροφή που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

την οποία αποκρύβουν..

Το 2005 αποκαλύφθηκε μια μη δημοσιοποιημένη έκθεση της Monsanto στην οποία φαινότανε καθαρά οι κίνδυνοι για την υγεία που κρύβει μια πειραματική ποικιλία της με εμπορικές προοπτικές. Η τελική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έδειξε επιλεκτική χρήση των αποτελεσμάτων ώστε να μην διαφαίνονται οι κίνδυνοι υγείας. Η έρευνα έδειχνε το αντίκτυπο στο σε διάφορες παραμέτρους του αίματος και του συκωτιού των πειραματόζωων σε ανησυχητικό βαθμό για την υγεία.

(περισσότερα http://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=5989 )

Βιοποικίλότητα…

Δυο από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία και το περιβάλλον είναι η μείωση της βιοποικιλότητας τόσο των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στην γεωργία όσο και των φυτών και ζώων που βρίσκονται σε άγρια μορφή. Σε έρευνα του Βρετανικού κράτους διαφάνηκε ότι η καλλιέργεια Ελαιοκράμβης έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην γεωργική βιοποικιλότητα σε περίπτωση ευρείας εμπορικής καλλιέργειας (7).

Το παραπάνω ισχύει και για άλλες γ.τ. καλλιέργειες που προωθούνται όπως το καλαμπόκι και η σόγια η επικράτηση των οποίων αποδυναμώνουν το έδαφος, απαιτούν τεράστιες ενεργειακές εισροές και εντείνουν τα φαινόμενα ευπάθειας σε ασθένειες και την μείωση βιοποικλότητας. Επίσης πρόσφατα αποδείχθηκε και το ως δημιουργούνται υπερζιζάνια (8) (φυτά που αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις γ.τ. καλλιέργειες).

…Βιοκάυσιμα

Ο “πράσινος” δούρειος ίππος των γ.τ.ο. Ενώ ήδη υπάρχουν πάμπολλες λύσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως η χρήση βιομάζας από ντόπια φυτά κατάλληλα κατά τόπο, κατάλοιπα γεωργικών-βιομηχανικών μονάδων, φυτικά λάδια, φυτικές ποικιλίες πλούσιες σε και άλλα (9) οι εταιρείες επιμένουν ότι η καλύτερη λύση είναι η γ.τ. ελαιοκράμβη. Σε μια τέτοια περίπτωση το υποθετικό σκηνικό θα περιλαμβάνει έναν Θεσσαλικό κάμπο όπου θα καλύπτεται από ελαιοκράμβη, θα ψεκάζεται συχνά, με μηδέν βιοποικιλότητα και αγρότες που θα έχουν υπογράψει συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες. Συμβόλαια που θα αναγκάζουν στην αγορά σπόρου κάθε χρόνο από την εταιρεία, μηνύσεις από την εταιρεία αν βρεθεί αγρότης να έχει τους πατενταρισμένους σπόρους στο χωράφι ή στη αποθήκη χωρίς άδεια, εξαφάνιση κάθε ελπίδας για εναλλακτικές μορφές γεωργίας.

…και το πρόσφατο σκάνδαλο του γ.τ. ρυζιού

Ποικιλία πειραματικού γ.τ. ρυζιού της Bayer ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση μολύνει την παραγωγή των Η.Π.Α.

Μεταλλαγμένο ρύζι μη εγκεκριμένου για ανθρώπινη κατανάλωση από πειράματα της Bayer που είχαν σταματήσει το 2001 ανιχνεύθηκαν σε δείγματα εμπορικών ποικιλιών ρυζιού στις Η.Π.Α. Μέχρι το 2001 η Bayer πραγματοποιούσε πειράματα με ποικιλίες μακρύσπορου γ.τ. ρυζιού το οποίο δεν είχε τελικά εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση. 5 χρόνια μετά και ενώ θεωρητικά η ποικιλία αυτή δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται πουθενά, ανιχνεύεται τελικά σε δείγματα εμπορικών ποικιλιών ρυζιού που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση. Ιαπωνία και Ευρώπη και άλλες χώρες ήδη έχουν πάρει αυστηρά μέτρα ενώ οι αμερικάνοί αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βλέποντας τις σοδειές τους να χάνουν την αξία τους (10).

Οπότε

Το πιο σημαντικό δεν είναι να αποδειχθεί επιστημονικά η επικινδυνότητα των γ.τ.ο. Αυτό γίνεται σχετικά “εύκολα”. Σημαντικό είναι το να γίνουν αντιληπτές οι ραγδαίες κοινωνικές συνέπειες μιας ασταθούς αναξιόπιστης τεχνολογίας που δεν προσθέτει καμιά λύση στα προβλήματα που η κυριαρχία του κέρδους δημιουργεί. Αντίθετα την επιδεινώνει και αδιαφορεί για τις συνέπειες.

order81

(1) Malatesta M, Caporaloni C, Gavaudan S, Rocchi MB, Serafini S, Tiberi C, Gazzanelli G. (2002a) Ultrastructural morphometrical and immunocytochemical analyses of hepatocyte nuclei from mice fed on genetically modified soybean. Cell Struct Funct. 27: 173-180.

(2) Manuela Malatesta, et al, Ultrastructural analysis of pancreatic acinar cells from mice fed on genetically modified soybean, Journal of Anatomy, Volume 201 Issue 5 Page 409 - November 2002

(3) Stephen R. Padgette and others, "The Composition of Glyphosate-Tolerant Soybean Seeds Is Equivalent to That of Conventional Soybeans," The Journal of Nutrition, vol. 126, no. 4, April 1996 (The data was taken from the journal archives, as it had been omitted from the published study.)

(4) Lappe, M.A., Bailey, E.B., Childress, C. and Setchell, K.D.R. (1999) Alterations in clinically important phytoestrogens in genetically modified, herbicide-tolerant soybeans. Journal of Medical Food 1, 241-245.

(5 )Collonier C, Berthier G, Boyer F, Duplan M-N, Fernandez S, Kebdani N, Kobilinsky A, Romanuk M, Bertheau Y. Characterization of commercial GMO inserts: a source of useful material to study genome fluidity. Poster presented at ICPMB: International Congress for Plant Molecular Biology (n°VII), Barcelona, 23-28th June 2003. Poster courtesy of Dr. Gilles-Eric Seralini, Président du Conseil Scientifique du CRII-GEN,

(6) www.i-sis.org.uk/UTLI.php

(7) www.journals.royalsoc.ac.uk

(8) http://www.defra.gov.uk/environment/gm/research/pdf/epg_1-5-151.pdf

(9) http://www.nogmos.gr/metallagmena/4.html

(10)http://www.gmwatch.org/archive2.asp?arcid=6927